Mondharmonica – Het instrument

De mondharmonica die je voor deze workshop nodig heb is een zgn Bluesharpje toonsoort C.


Het bereik is drie octaven en 19 noten, waarvan 10 ‘draws’ (zuigen) en 9 ‘blows’ (blazen) met één zelfde toon op 2 draw en 3 blow. Op de bluesharp kan men de diatonische toonladder spelen. Voor de chromatische toonladder wordt er een chromatische mondharmonica gebruikt of er worden technieken toegepast om een chromatisch bereik te krijgen zoals benden en overbends.

(Bron: Wikipedia)

Een mondharmonica type Bluesharp C kun je bij de plaatselijke muziekhandel kopen. o.a. Verkrijgbaar bij muziekwinkel Spanjaard en Dijkman in Alkmaar. Spanjaard weet van mijn lessen en weet wat je nodig hebt, zij kunnen je goed informeren over het juiste instrument.


De mondharmonica kunt je ook online bestellen. Deze mondharmonica’s komen in verschillende merken. De bekendste zijn Hohner en Lee Oscar. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan Hohner. Hohner heeft verschillende types. De standaard bluesharp, maar ook bv de pro Harp en de Special20. Deze  mondharmonica’s kosten rond de 40 euro. Uiteraard zijn er ook wat goedkopere bluesharpjes verkrijgbaar.


Op internet is veel te kiezen en in de muziek winkel kunnen zij je hier verder mee helpen.