Kindermuziekweek stimuleert muziek op scholen

Kindermuziekweek 2023 - Mondharmonicales

HEILOO – Deze week is het de landelijke Kindermuziekweek. Deze wordt gehouden van 24 maart tot en met 2 april. De Kindermuziekweek wordt georganiseerd om het maken van muziek op scholen te stimuleren.

Kindermuziekweek - burgemeester Mascha ten Bruggencate reikt instrumenten uit op de Zuidwester.
burgemeester Mascha ten Bruggencate
reikt instrumenten uit op de Zuidwester.

In Heiloo zijn de Paulus en de Willibrordusschool en de Zuidwester bezig met het geven van mondharmonicales. Dit is een initiatief van Stichting Mondharmonicalesklas en mondharmonicaschool Locomonica. Het doel van de stichting is dat het voor alle basisscholen in Nederland mogelijk wordt dat kindreren een eigen mondharmonica krijgen en hier op leren spelen. Op dit moment geeft mondharmonicadocent Eugène Vriend les aan 28 kinderen van groep 8 van de Zuidwester. Met het geven van deze lessen zal er lesmateriaal worden ontwikkeld voor de kinderen en het onderwijzend personeel zodat volgend schooljaar meer scholen aan het project mee kunnen doen.

De lessen op de Zuidwester gaan fantastisch. Eugène Vriend bewijst dat je voor het mondharmonica spelen geen speciaal muziekgevoel hoeft te hebben en dat alle kinderen dit kunnen leren. De kinderen leren niet alleen een instrument beheersen maar ook goed ademen. Aan het einde van het schooljaar kunnen zij allemaal liedjes uit hun hoofd spelen zonder hier kennis van het notenschrift voor nodig te hebben gehad. Het geld voor de mondharmonica’s is bijeengebracht door particulieren en sponsors. De instrumenten zijn op de Zuidwester uitgereikt door burgemeester Mascha ten Bruggencate.

Bron: Uitkijkpost Media


De landelijke Kindermuziekweek is een initiatief van 14 grote Nederlandse organisaties uit de muzieksector die hun krachten gebundeld hebben om jaarlijks een 10-daagse Kindermuziekweek te realiseren.

Als Stichting Kindermuziekweek willen wij ieder jaar 10 dagen lang alle kinderen uit Nederland van 0 tot 12 jaar laten genieten van het maken van én het luisteren naar (live) muziek.

Muzikale ontwikkeling draagt bij aan de algemene cognitieve en emotionele ontwikkeling van kinderen.”